Veggie week
Volgende week start de Nationale week zonder vlees (8-14 maart). De stichting nationale week zonder vlees promoot een flexitarisch eetpatroon, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door minder vlees te consumeren is de milieudruk van je voeding namelijk lager. Je bespaart bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering en watergebruik. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten, bespaart maar liefst…
101 liter water
79 km autorijden
13.7 kg CO2 ofwel uitstoot van broeikasgassen
770 gram dierenvlees
Om je te inspireren heb ik een heerlijk vegetarisch recept voor je van www.cashew-kitchen.com
Bruine rijst met gestoomde groenten, sriracha tofu en miso-bouillon
Ingrediënten:
ongeveer 3 dl bruine rijst of wilde rijst, bij voorkeur 10-12 uur geweekt
500 g verse broccoli
270 g vaste neutrale tofu
2 eetlepels neutrale olie
4 el tamarisoja
1 eetlepel ahornsiroop
½ eetlepel rijstazijn
2 theelepels sriracha
zwarte peper
Miso bouillon
1 liter water
1 dobbelsteen groentebouillon
4 eetlepels tamari
1 1/2 eetlepel rijstazijn
1 1/2 eetlepel kokosbloesem suiker
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels lichte misopasta
zwarte peper
Om te serveren:
geroosterde sesamzaadjes
gehakte bosuitjes
gesneden avocado
Olijfolie
Bereiding
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Voorkom echter dat de rijst te gaar/te zacht wordt.
Voeg tamari, azijn, ahornsiroop, sriracha en zwarte peper toe en roer met een vork goed door zodat het goed is gemengd. Zet het even apart. Snijd de tofu in blokjes en bak ze in de olie aan alle kanten goudbruin. Zet het vuur laag en voeg de marinade toe. Onder regelmatig roeren aan de kook brengen.
Voeg een laagje water toe aan een grote pan en breng aan de kook. Verlaag het vuur tot medium. Hoog. Plaats een fijnmazige zeef erop en zorg ervoor dat deze het water niet raakt. Als dit het geval is, giet dan wat water uit. Snijd de broccoli in kleinere stukjes en doe ze in de zeef. Doe een deksel er op en laat een paar minuten stomen tot de broccoli zacht is maar nog een beetje knapperig.
Kook ondertussen alle ingrediënten voor de bouillon, behalve de miso-pasta, in een pan. Haal van het vuur en doe dan een paar eetlepels bouillon in een aparte kom. Voeg de misopasta toe aan de kom en klop tot alle klontjes zijn opgelost. Voeg het dan vervolgens toe aan de pan met bouillon.
Serveer de rijst in diepe kommen, gegarneerd met broccoli, sriracha tofu, avocado, groene bosui uitjes en sesamzaadjes. Sprenkel een beetje olijfolie er over heen en giet dan wat bouillon erover. Voeg zout en peper naar smaak toe en voeg indien nodig meer bouillon toe. Smullen maar!